human logoKiskunhalasi Szakképzési Centrum

Dékáni Árpád Technikum

6400 Kiskunhalas, Kossuth u. 23. | +36-77/421-379

Közelgő események

Események nem találhatóak

Örvendetes, hogy egyre többen határoznak úgy, hogy embertársaik támogatását, segítését választják munkájuknak, hivatásuknak. Annak ellenére döntenek úgy, hogy a rászorulókkal szembeni nemtörődömség és az empátia hiánya jelentősen jelen van a mindennapokban – vagy éppen ezért.  A segítő szakmák egyre növekvő népszerűsége erre hívja fel a figyelmet.

            Az olyan klasszikus segítő szakmák, mint a szociális gondozó és ápoló például évek óta hiányszakmának számítanak Magyarországon, pedig a jövőben még nagyobb szükség lesz az ilyen típusú foglalkozásokra.

Mikor válaszd a szociális ápoló és gondozó szakmát?

            Ha elhivatott vagy a segítő szakma és az iránt, hogy beteg, idős vagy sérült embereknek szeretnél segíteni, felelősséggel és türelemmel gondoskodni másokról. Szeretnéd megkönnyíteni a mindennapjaikat nyugodt környezetet biztosítva számukra.

Hol tudsz majd elhelyezkedni?

Szociális gondozó és ápolóként változatos munkalehetőségek várnak a hazai idősotthonokban, a fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek nappali közösségi vagy bentlakásos intézményeiben, valamint az egyéb szociális ellátást nyújtó intézményekben. A nyugati országokban állandó hiány van szakképzett szociális gondozó és ápolókból, így a képzés elvégzésével külföldön is könnyen el tudsz helyezkedni.

Mi lesz a feladatod szociális gondozó és ápolóként?

Kapcsolatot teremtesz a segítségre szorulókkal, felméred a problémáikat. Segítesz nekik, hogy a megfelelő szociális vagy egészségügyi ellátáshoz hozzájussanak. Közreműködsz a személyre szabott ápolási, gondozási vagy rehabilitációs program kialakításában, és ezt végrehajtod az orvos utasításainak megfelelően. A mindennapi tevékenységek elvégzésében is segíted őket, és támogatást is nyújtasz nekik az egyéni vagy családi krízisek leküzdésében.

Miért és kiknek ajánljuk ezt a képzést?

Nincs is annál elhivatottabb feladat, mint emberek segítésével foglalkozni. Aki ezt a szakmát választja, megbecsülést, elismerést vált ki másokból. Ez a képzés leginkább azoknak jó választás, akik elkötelezettek a rászoruló embereknek való segítségnyújtás iránt, akik szívesen vállalnának munkát fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek intézményéiben, idősek otthonában, vagy egyéb szociális ellátást biztosító nappali és közösségi intézményekben.  A képzés célja annak a hozzáértésnek a kialakítása, amellyel biztos tudás birtokában szolgálhatja ki a rászorult emberek szociális és ápolási igényeit.

szoc1 szoc2 szoc3

Visnyei Ágnes

A munkaügyi hivatal által szervezett 1300 órás szociális asszisztens képzés zárult iskolánkban 13 fő részére. A felnőtt hallgatóknak 2016. június 13-án indult a képzés. Minden nap jártak iskolába, a gyakorlatokat a HTKT Szociális Szolgáltató Központ Intézményeiben (Idősek otthona, Családok Átmeneti Otthona, Családsegítő, Idősek klubja) és a Kiskunhalasi Polgármesteri Hivatal, Szociálpolitikai csoportnál töltötték. A tanításuk március 28-én lett vége, utána a megmérettetés, a vizsgájuk következett, amire előzetesen 5 db írásbeli dolgozatot kellett leadniuk. 2017. április 11-én mindenki sikeres vizsgát tett, kiváló eredménnyel 4,68-as átlaggal.

Kép1 513 x 385

Gratulálunk és mindenkinek jó elhelyezkedést kívánunk a szociális szakterületeken!

Somosköviné Németh Ildikó
gyakorlati oktatásvezető

Sikeresen vizsgáztak a 9. évfolyamos Szociális gondozó ápoló tanulók. 

A szintvizsga annak a mérése, hogy a tanuló az első szakképzési évfolyamon a vizsga időpontjáig elsajátította-e az

alapvető, egyszerűbb munkaműveletek önálló elvégzéshez szükséges kompetenciákat.

WP 20170308 09 21 00 Pro 1632 x 920  WP 20170308 10 05 30 Pro 1632 x 920

 

A vizsgán a tanulók számot adtak az elsajátított gyakorlati és elméleti ismereteikről. A szintvizsga során a tanulók

központilag kiadott feladatsorok alapján dolgoznak, teljesítik az ebben leírt gyakorlati feladatokat. Ezek közé tartoznak

a különféle elsősegély-nyújtási feladatok, illetve ezek elméleti hátterének ismertetése (vérzés típusai, égési sérülések,

eszméletlen beteg ellátása, az újraélesztés szabályai stb.). Fontos továbbá, hogy a vizsgán a vizsgabizottság a szakmai

ismereteken túl a tanuló fellépését, a munkához való hozzáállását, a kommunikációt (viselkedés, hozzáállás, udvariasság

stb.) is figyelembe veszi az értékeléskor.

A 9. évfolyamos szociális gondozó és ápoló hallgatóink jó eredménnyel zárták ezt az elő megmérettetést. Tanulóink

sikeres szintvizsgát tettek, a feltételeknek megfeleltek, a követelményeket teljesíteni tudták.

A diákok ügyesek és felkészültek voltak.

WP 20170308 09 39 05 Pro 1632 x 920

Gratulálunk!

Somosköviné Németh Ildikó
gyakorlati oktatásvezető

Iskolaújság megtekintése (PDF)

Megtekint

Kapcsolódó oldalak

hatartalanul 

EEK logó részletekkel 

ikk 

Támogatóink

m style logo 

felegyhazitej logo bg 

primor logo bg