A pontos dátum és idő:

Névnap(ok): Erzsébet

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) kutatási eredményei azt mutatják, hogy a szakképzett pályakezdők elhelyezkedési esélyeit leginkább az javítja, ha olyan szakmát tanultak, amely megfelel érdeklődési körüknek, és amivel később is szívesen foglalkoznának. A megfelelő szakmát tanultak 48 százaléka, míg a nem megfelelő szakmát végzetteknek csak 33 százaléka dolgozott a kérdezés időpontjában. Azaz nagyobb arányban sikerült elhelyezkedniük azoknak, akik érdeklődésüknek és tehetségüknek megfelelőbb szakmát szereztek.

A gyakorlati képzést külső cégnél elvégzők - a cégekkel tanulószerződést kötők - is könnyebben tudnak elhelyezkedni. Azok közül, akik csak az iskolai tanműhelyben végezték gyakorlati képzésüket, 41 százalék talált munkát 9 hónap alatt, ez az arány a külső céghez járók körében 46 százalék, a mindkét helyre járók között pedig 49 százalék. A jó szakiskolai tanulmányi eredménnyel rendelkezők is jobb esélyekkel indulnak álláskereséskor: a munkába álltak tanulmányi eredményének átlaga 3,68, a többieké pedig csak 3,60 volt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatai szerint a 2016/2017-es tanévben 53 ezer tanuló vett részt a duális képzésben, a legtöbben a vendéglátóiparban, a gépiparban és a kereskedelemben, ez utóbbi ágazatban 5245 tanulószerződést kötöttek - áll az MTI anyagában. Háromszor nagyobb az elhelyezkedési esélye azoknak a fiataloknak, akik valós munkahelyen, üzemi körülmények között töltik a gyakorlatot.

Iskolánkban – a Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szaközépiskolában - 4 tanuló folytatja tanulmányait a 13. évfolyam autószerelő szakán. Ők, már az érettségi utáni egy éves képzésen vehetnek részt, mert közlekedésgépész ágazaton tanultak és az érettségi vizsgájukat is itt szerezték meg. ( Egy fő kivételével , aki halasztást kapott a soron következő októberi érettségiig.) A tanulók heti két napot töltenek autószerelő szervízekben, ahol az elméleti tanaanyagot a gyakorlatban is megfigyelhetik, gyakorolhatják.

Bozóki Mátyást                                  - Kiskunmajsán, a MAJSA AUTÓ KFT.               

Majsa

Böröczi Zoltánt                                  - Kiskunhalason, a KIRÁLY AUTÓSZERVÍZ          

Király

Kőszeghy Bencét és Varga Ádámot - Kiskunhalason, a FIAT – KB ATUTOTEAM KFT. foglakoztatja minden héten csütörtökön és pénteken.

Fiat

Tanulóink és a jó hírnévvel bíró szakműhelyek kölcsönös bizalommal kötötték meg a névre szóló együttműködési megállapodásokat, amit a szakmai kamara engedélyezett.

Reményeink szerint 2018 nyarán, már vizsgázott autószerelőként dolgozhatnak a fiúk !

Novák László Miklós

 

17523653 1850193981903377 6602481344520163698 n 17523584 1850194655236643 8823557200610485841 n

2017. április 3-án délután 5 órakor a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolájának közlekedésgépész ill. közlekedés-üzemvitel  ágazatra járó tanulói  meglátogatták  a kecskeméti  Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyártósorát. Ezen a napon sok „autószerető”  tanulónknak valósult meg régi álma:

Jó volna bejutni és megnézni Kecskeméten azt a gyárat, ahol  a Mercedes személygépkocsikat készítik!

A várva-várt pillanat elérkezett. Egy Mercedes - filmbemutató, majd egy rövid technikai tájékoztató után Molnár Nándor igazgató úr, Taupertné Dr. Janoschütz Julianna tanárnő és Novák László tanár úr kíséretével 37 „humános” tanuló lépett be - a látogatóvezetővel és két biztonsági őrrel - a világhírű Mercedes gyár monumentális  területére - a biztonsági zónát követően. Bámulatos volt, már maga az épületegyüttes látványa is,  a hatalmas – 160 hektáros beépített – területen. Zúdult ránk – látogatókra-  a rengeteg számadattal teli információ:

 - Gyáralapítás : 2008-ban

 - Gyár megnyitása: 2012 márciusában

 - Első Magyarországon gyártott termék a Mercedes B osztály, majd követte 2013-ban

            a négyajtós CLA coupé, illetve 2015-ben a kombi CLA Shooting Brake gyártása.

Közel 4000 dolgozójával a gyár több mint 500 000 darab autót gyártott 2012 óta.

2 percenként gördül le a 900 m hosszú , 152 munkaállomásra osztott szalagról a világ minden tájára gyártott, egyedi  -30 évre garantált-  korrózióvédelemmel ellátott személygépkocsi.

-        …….. és még sorolhatnánk a sok-sok jellemzőjét a gyár működésének.

Hihetetlenül jól  megtervezett, megszervezett munkafolyamattal ismerkedhettünk meg. Dicséretes környezetbarát technológiát alkalmaznak több gyártósori  fázisban is. Rendet és fegyelmet, pontosságot és precíz odafigyelést tükröz az egész gyárban uralkodó légkör. Példamutató a gyáregységeken belüli és kívüli tisztaság is. Nem csak műszaki - szakmai mintákat , hanem az  általános,  hétköznapi életünkben is alkalmazható tanulságokat láthattunk a gyárlátogatás során.

 Érdemes lesz a látottakat - több tanítási órán is -  értékelnünk  a Mercedes „csillaga” fényében !

                                                                                                                                                              Novák László

                                                                                                                                                közlekedésgépész  műszaki tanár

Pályázások, pályáztatások megtekintése

Megtekint

Támogatóink

hatartalanul