A pontos dátum és idő:

Névnap(ok): Ágnes

Immár ötödik éve hirdették meg a PénzSztár Hazai és Határontúli Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyét a Budapest Bank, a NAV, a DiákHitel, a Richter Gedeon, az OBA és sok más neves vállalkozás és intézmény támogatásával. A verseny 6 fordulóból állt (2 online és 4 helyszíni fordulóból).

A versenyre 4 fős csapatok jelentkezhetek; országos szinten 1250 csapat jelentkezett és a Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 25 csapattal nevezett, annak reményében, hogy iskolánk nyerje meg a különdíjjal járó legtöbb csapatot nevezett iskola címét. Ez a szép számú jelentkezés nagy büszkésséggel és örömmel töltötte el mind az iskolavezetést mind pedig a felkészítő tanárnőt. Az első két forduló 2017. október 12-én és október 19-én zajlott, melyet iskolánkban bonyolítottunk le.

IMG 1918 600 x 450 IMG 1931 600 x 450 IMG 2000 600 x 450

Tanulóink nagy lelkesedéssel vettek részt a két online fordulón, ahol igen sokrétű és olykor komoly szakmai ismereteket is igényeltek. A kérdések kapcsán betekintést nyerhettek a pénzügyek, a bank, a gazdasági folyamatok és a mindennapi vállalkozási problémák ismeretébe.

A megyei döntőbe már csak 115 csapat juthatott tovább és tekintve a nagyszámú nevezéseket illetve, hogy erre a versenyre közgazdasági, gazdasági szakos iskolák is szép számmal neveztek sajnos nem jutottunk tovább, de jövő évi versenyre ismét töretlenül készülünk.

Ádámné Nagy Rita

A mindennapi életünkhöz hozzátartoznak a Hatóságok és azok munkája, illetve képzéseink során vannak olyan szakmacsoportok, így a Kereskedelmi, Vendéglátó és Közszolgálati ügyintézők, amelyeknek szoros, napi kapcsolata van a NAV-val.

Iskolánkban 2017. szeptember 20-án a NAV projektnapot tartott, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak diákjaink. A negatív sztereotípiák leküzdését, a Nemzeti Adó és Vámhivatal szükséges munkájának bemutatását, az állam rendszerében történő fontos szerepét és működésének átláthatóságát tűzte ki célul a interaktív bemutató órákkal. Három fő területet érintettek: az adózási, a pénzügyőri és a bűnelhárítási területet; háromszor másfélórás órában interaktív és jól szemléltető feladatokon keresztül hozták közel a diákokhoz a nehezen érthető és összetett munka fontosságát.

Az adózási szakemberek kötélhúzással szemléltették a közös teherviselés egyensúlyi állapotát, majd kacatok és az adó című játékkal vonták be a diákokat az adófajták rendszerezésébe illetve az adó, mint bevételi forrás elosztási folyamatába. Így tanítványaink képet kaptak arról, hogy az általuk és szüleik által befizetett adó, milyen utat jár be.  

A pénzügyőri munka sokszínűségét képek és videók által mutatatta be a szakember: megtekinthettük, hogy hol és milyen módon történnek a tiltott termékek csempészése és az emberi leleményesség teljes tárházáról képet kaphattak gyerekek. Ezen kívül maguk is kézbe vehették a vámhatóság által elkobzott dohányipari, gyógyszeripari és egyéb ismeretlen eredetű termékeket.

A bűnelhárítási munka izgalmas világát is gyakorlatias módon tapasztalhatták meg tanulóink, hiszen kipróbálhatták, milyen is az, ha megbilincselnek valakit illetve az ujjlenyomat készítést is kipróbálhatták.

A projektnap fénypontja a nyomkövető kutyás bemutató, melynek Szasza nevű kutya volt sztárja. Tanítványaink láthatták, hogyan keresi és deríti fel a kutya a csempészárut, illetve egy olyan feladatot is kapott a kutya, melyet nem mindennap csinál: nagy tömegben elrejtett dohányárut kellett megkeresnie, mivel az egyik tanulónk ruhája alárejtették az árut. Bár perceket vett igénybe, ám mégis sikerkoronázta a keresést.

nav1 nav3 nav2

Az eseménydús és érdekes napról a következőket írták diákjaink:

„A szerdai nap számomra jól indult,mivel én reggel értesültem róla,hogy 12:20-ig a Nemzeti Adó és Vámhivataltól érkezett kollégáktól fogunk hallgatni előadások. Az én tetszésemet a Pénzügyőrség munkájának beszámolója nyerte el leginkább, mert én személy szerint a határtól 5km-re lakom Kelebián és érdekes információkat tudtam meg a határon eddigi lefoglalt, nem mindennapi és mennyiségű termékekről, vagy élőlényekről. Tetszésemet még az is elnyerte,hogy ezek az emberek nehéz, magas színvonalú iskolákat végeztek el és mégis hétköznapi emberekké tudtak válni közöttünk,ezáltal közel hozva a munkájukat; közvetlenek és barátságos emberek. Én nem ebbe az irányba kezdtem meg tanulmányaimat, de aki ebbe az irányba mozog,azt csak bíztatni tudom! Összesítésbe nagyon tetszett, köszönöm az iskolámnak, hogy megszervezte ezt a napot! „( Kiri Kornél 13/C Kereskedelmi szakos tanuló)

„Szerintem az előadás Játékosan és egyben   nagyon hasznosan mutatta be az adózást. Az előadás keretein belül megtudhattuk, hogy az adónkból mennyi mindent fizet ki az állam; hogy melyik termékre milyen típusú adót kell fizetni. A haszontalanak hitt adónkból rengetek visszatérítődik gyógyszerek és  kórházi ellátás keretén belül. Ezenkívül sokat fordítanak a közlekedésre es a környezetünkre is. Számomra rendkívül hasznos volt és örömmel venném, ha a jövőben is lehetőségünk nyílna hasonló projektnapokra.” (Petrik Regina 12/B Kereskedelmi szakos tanuló)

„Számomra a bűnelhárítási csoport előadása volt a legtanulságosabb és egyben a leglátványosabb is, hiszen nem mindennap nyílik lehetőségünk kipróbálni, akár a bilincselést vagy az ujjlenyomat készítést. A kutyás bemutató pedig a nap fénypontja volt, mert örömmel töltött el, hogy egy ilyen okos és jól betanított kutyát simogathattunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szakembereknek, hogy iskolánkba látogattak.” (Hugyi Száva 13/C Kereskedelmi szakos tanuló)

Reméljük, hogy a jövőben is ilyen sikeres lesz az együttműködésünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival és diákjaink már nem csak a szankciókat látják a munkájukban, hanem a hasznosságot és eredményességet is.

Ádámné Nagy Rita

kereskedelmi szakmacsoport szaktanára

Pályázások, pályáztatások megtekintése

Megtekint

Támogatóink

hatartalanul