Disszemináció

„Dékánisok az EU-ban

2020. január 15-február 25-ig iskolánk 12 tanulója részt vehetett az Erasmus+ pályázat keretében Barcelonában szakmai gyakorlaton. Tanulóink négy szakmacsoportból kerültek kiválasztásra: 2 fő kisgyermekgondozó, 2 fodrász,4 kozmetikus és 4 ápoló.

Ezen háromhetes tartózkodás során szakmájuknak megfelelő munkahelyeken szerezhettek gyakorlati tapasztalatokat, ismerkedhettek új technikákkal, eljárásokkal egy-egy helyi mentor segítségével, irányításával.

A pályázat elsődleges célja a tanulók interkultúrális környezetben való szakmai kompetenciáinak fejlesztésén túl ,  például az  idegennyelvi készségek fejlesztése, önálló tájékozódás más kultúrában , valamint mindennapi élethelyzetek megoldása,  álltak  a középpontban.

Szabad idejüket is hasznosan tölthették el, a kísérőtanárok által szervezett számos kulturális programokon mint például a Picasso múzeum meglátogatásától a Sagrada Familíán keresztül a Rambla híres nagy piacáig.

Tanulóink számos élménnyel gazdagodva térhettek haza.

  20200202 165300 978 x 2064  20200202 113358 978 x 2064 

  20200202 122849 2064 x 978

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája rendkívüli felvételi eljárást hirdet a 2020/2021-as tanévre.

A rendkívüli felvételi eljárás időtartama: 2020. május11-től, 2020. augusztus 31-ig tart.

A rendkívüli felvételi eljárást az alábbi képzésekre vonatkozik:

Technikum:

2001 Egészségügy

2026 Kereskedelem

2038 Rendészet és közszolgálat

2043 Honvédelem

Szakképző iskolai képzés:

2013 Szociális gondozó és ápoló

A jelentkezést az iskola által készített - a honlapról letölthető, - jelentkezési lapon lehet benyújtani.

Postán a 6400 Kiskunhalas, Kossuth u. 23. címre, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre

Érdeklődni telefonon a 77/421-379 lehet, Molnár Nándor igazgatónál. E-mail-en az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen

                                                                                                                                                                    Molnár Nándor
                                                                                                                                                                          igazgató

Attachments:
Download this file (Kérelem.pdf)Kérelem.pdf

KRÉTA-Ellenőrző Mobil applikáció

A KRÉTA Elektronikus Ellenőrző mobilalkalmazás azon intézmények Diákjainak, és a Diákok Szülőinek és Gondviselőinek nyújt hasznos segítséget, amelyek használják a KRÉTA rendszer elektronikus naplóját. Az applikáció segítségével a felhasználók megtekinthetik a diákok órarendjét és házi feladatait, osztályzatait és mulasztásait. A rendszer segítséget nyújt a diákok tanulmányi előmenetelének hatékony ellenőrzésében. A KRÉTA Ellenőrző mobil alkalmazás egy új natív mobil program Android és iOS platformra! Az alkalmazások segítségével a diákok és a szülők Androidos okostelefonon vagy táblagépen keresztül tekinthetik meg az elektronikus naplóban lévő adataikat.Az elektronikus ellenőrzőkönyv alkalmazás közvetlenül az iskolai elektronikus naplóból olvassa ki az adatokat, azonnal naprakész információkat jelenít meg, felhasználói beavatkozás nélkül.  A KRÉTA Ellenőrző alkalmazással csak a szülők és tanulók tudnak belépni a KRÉTA szülői rendszerébe.

Fenti ismertető és letöltési lehetőségek: https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=4065001

Gondviselői és Tanulói e-Ellenőrző modul bemutatása Android készüléken: https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=11831019

Pedagógus Applikáció modul bemutatása Android készüléken:

Az alábbi oldalakon azokat a videókat gyűjtöttük össze, melyek a KRÉTA e-Napló modulhoz készült Pedagógus Applikáció felületén, a pedagógusok, szaktanárok, osztályfőnökök számára nyújtanak vizuálisabb segítséget a feladatik elvégzéséhez, egy-egy felület használatához.
Az Applikáció célja a tanórai műveletek Okostelefonon történő rögzítésének segítése, akár wifi/mobilnet mentes területeken. Az Applikációban beállítható az az időtáv, amire vonatkozóan a KRÉTA rendszerben lévő adatokat az eszköz letölti magára, és a következő  internetre való csatlakozásig offline módú működést engedélyez a felhasználó számára.

https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=11831885

 

Bizonyára nem kerülte el senki figyelmét, hogy megjelent és hatályba lépett a veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet. Ennek keretében a kormány rendkívüli intézkedéseket rendelt el:

- Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárthelyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több!

- A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot (2 hetes) és a Határtalanul program megvalósítását felfüggesztik, egy évvel elhalasztják.

- A külföldi iskolai kirándulás tilos (a már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani), illetve minden belföldi kirándulást is!

- A fentiek figyelembe vételével, a rendezvények, versenyek, fórumok felfüggesztésre kerültek.

Kérjük, hogy mindenki szenteljen fokozott figyelmet a higiéniai szabályok betartására és betartatására!

- Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás szappanos vízzel és alkoholos kézfertőtlenítővel.

- Köhögésnél, tüsszentésnél az illető takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet!

- Kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel!

- Láz, száraz köhögés, nehézlégzés esetén, mielőbb kérjen orvosi segítséget, ne járjon iskolába!

- Külföldről visszatérő dolgozónak, tanulónak bejelentési kötelezettsége van az intézmény vezetője felé és 14 napig nem látogathatja az intézményt!

A fenti intézkedések be nem tartása, súlyos jogi következményeket vonhat maga után.

 

 

                                                                                                                                               Molnár Nándor

                                                                                                                                                     igazgató

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába jelentkező diákok ideiglenes felvételi jegyzéke a 2020/2021-es tanévre.

(az adatok tájékoztató jellegűek, a végleges felvételről 2020. április 30-ig küldjük meg a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a tanulóknak és az általános iskoláknak)

Ez a jegyzék az iskolánk ágazati vagy szakmai képzésre jelentkezett diákok ideiglenes felvételi sorrendjét tartalmazza.

A jegyzék az általános iskolából hozott tanulmányi eredmények átlagának sorrendje alapján jött létre, a felvételi tájékoztatóban közölt elvek alapján. Az azonos eredménnyel rendelkező diákok sorrendje véletlenszerű, a felvétel szempontjából az azonos eredményű diákokat azonos módon kezeljük.

Kérjük, amennyiben a felvételivel kapcsolatban kérdés merül fel, keressék Molnár Nándor igazgatót, vagy Vass Erika Tünde tanulmányi ügyintézőt a 77/421-379-es telefonszámon, vagy keressenek bennünket személyesen.

 

 

Kiskunhalas, 2020. március 12.

                                                                                                                                                                        Molnár Nándor

                                                                                                                                                                             igazgató

Az EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosító számú „Gyermek és ifjúságpszichiátria, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” pályázat keretében, a 16 év alatti lakosság mentális egészségi állapotának javítása érdekében, kidolgozott szakmai irányelvek alapján betegtájékoztatók  készültek, amelyekből öt témakörben: Evés-Viselkedés-Szorongás-Hangulatzavar, valamint a Kóros Szerhasználat nyomtatott tájékoztatók, továbbá ezek digitális letölthető változatai már rendelkezésre állnak az információt szerezni kívánó potenciális páciensek és szüleik, valamint segítők, tanáraik számára. A digitális anyagok letölthetők.

Az érettségi előtt álló rendészet és közszolgálat ágazati tanulóink a közszolgálati ügykezelő mellék-szakképesítésből 2020 februárjában sikeres komplex vizsgát tettek.

A 12/A és a 12/B osztályból összesen 37 tanuló jelentkezett a vizsgára, amelyet először szervezett meg iskolán, és ami nagy örömünkre mindenkinek sikerült. Először egy központi írásbelit írtak, majd a következő vizsganapon a gyakorlattal kezdtek, egy szituációt kellett megoldaniuk, majd ahhoz kapcsolódóan hivatalos levelet fogalmaztak meg, a szóbeli rész a közszolgálati ügykezelő szakmai ismeretekből volt.

thumbnail P1080213 thumbnail P1080227

A vizsgáról hitelesített igazolást kaptak, a bizonyítványt az érettségivel együtt kapják meg. A Közszolgálati ügykezelő szakképesítés birtokában a Rendőr tiszthelyettes szakképesítés 1,5 év képzési idő alatt szerezhető meg.

A vizsga összesítését az alábbi táblázatban ismertetjük:

Közszolgálati ügykezelő OKJ: 52 345 04

Osztály              Vizsgázott létszám                      A komplex vizsga eredménye                        A vizsgán elért dicséretek

12/A                              16 fő                                                 3,75                                          1 db gyakorlati, szóbeli dicséret

12/B                              21 fő                                                 4,05                                          5 db gyakorlati, szóbeli dicséret

 

Gratulálunk mindenkinek!

Somosköviné Németh Ildikó
gyakorlati oktatásvezető

Iskolánkban a keresztféléves oktatásban képzett gyakorló ápoló és ápoló osztályaink a komplex szakmai vizsgát kiemelkedő eredménnyel zárták.

A vizsga összesítését az alábbi táblázaton ismertetjük:

Szakképesítés:

Létszám:

A komplex vizsga eredménye:

A vizsgán nyújtott dicséretek:

Gyakorló ápoló

OKJ: 54 723 02

12 fő

4,7

3 db általános dicséret

1 db gyakorlati dicséret

Ápoló

OKJ: 55 723 01

9 fő

4,7

1 db általános dicséret

1 db gyakorlati dicséret

2 db szóbeli dicséret

 

84931610 493812821573363 3294286061160628224 n 85074761 2509548399317943 1501511671804329984 n

 

Gratulálunk a tanulóinknak és a felkészítőiknek!

Somosköviné Németh Ildikó
gyakorlati oktatásvezető

Az első félév kimagasló teljesítéséért Molnár Nándor igazgató úr a következő tanulókat dicséretben részesítette.

9/A

Csősz Tamás Ferenc 4,5

Ungvári Olivér 4,83

Vajda Viktor 4,67

10/A

Csamangó Bence 4,5

Kollarics Anna 4,6

Móczár Zoltán 4,5

Morvai Nikolett 4,75

Pap Zoltán 4,75

Rajky Roland Tamás 4,75

Tamás Marcell 4,75

10/D

Bödők Jonatán Bence 4,82

Csősz Brigitta 4,88

Demeter Rebeka 4,94

Nagy Réka 4,75

Nemes Dóra 4,88

Szabó Kitti 4,76

11/A

Kollár Krisztina 4,57

Sutka Fanni 4,93

11/B

Bankos Enikő Emese 4,65

11/C

Ternyák Attila Balázs 4,6

11/D

Denczinger Natália 4,75

Révész Gabriella 4,5

11/E

Barina Orsolya 4,75

Borbás Elizabet 4,88

Duchai Brigitta 4,88

Horpáczi Dalma 4,75

Jakab Kinga 4,75

Kolompár Klaudia 4,63

Patai Heléna 4,69

Zsember Zsófi 4,63

December 13-án zajlott sportcsarnokunkban a 6. Dékáni Krampusz Kupa 8 csapat részvételével. Mivel tavaly mi nyertünk, idén is nagy eséllyel indultunk a kupáért. Egy hajszálon múlt… Iskolánk a második helyen végzett a budapesti Szily Kálmán Szakgimnázium mögött.

Reggel 8-kor vidám, táncos megnyitó műsorral indult a rendezvény. A 8 csapatot két csoportra osztották. Az "A" csoportba került a Dékáni mellett a halasi Szilády, a kiskőrösi Wattay és a kiskunfélegyházi Kossuth. A "B" csoportban játszott a kaposvári Eötvös, a halasi Bibó és Tekó, valamint új versenyzőként a budapesti Szily.

A nyitó mérkőzést a Bátory Gábor vezette Dékáni a Kossuthtal játszotta lelkes közönség előtt. Az első meccset 4:0-ra nyertük, ez megadta a kupa hangulatát. A szoros és izgalmas mérkőzések délután 4-ig folytatódtak. A döntő meccset is iskolánk játszotta - most a pestiek ellen. Mivel a végeredmény 0:0 lett, büntetőkkel dőlt el a mérkőzés.

  1. 8. helyen végzett a KSZC Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.
  2. 7. helyen végzett a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium.
  3. 6. helyen végzett a KSZC Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházáról.
  4. 5. helyen végzett a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium.
  5. 4. lett a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma.

A 3. helyen a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzett. Részükre a bronzérmeket és kupát, valamint az edzőnek járó emlékplakettet Molnár Nándor igazgató úr adta át a díjátadón.

A 2. helyen iskolánk, a KSZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája végzett. A díjakat Papp Gyula főigazgató úrtól vehette át a csapat.

Első lett a BGSZC Szily Kálmán Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, akik először vettek részt a Dékáni Krampusz Kupán. A díjakat Kuris István László, Kiskunhalas Város alpolgármestere adta át számukra. A vándorserleg is hozzájuk került.

A legjobb kapus a dékánis Futó Bence lett.

A legtechnikásabb játékos Kövesdi Zsombor lett a Szilyből.

A gólkirály a kaposvári Eötvösbe járó Keresztes Zalán lett.

A legjobb Dékáni-játékosnak pedig Hajdú Hunort választották.

A Dékáni csapata 587 x 439 A díjátadó ünnepség 600 x 450 A Szily kapta a vándorserleget 600 x 450

   Hajdú Hunor a legjobb dékánis 597 x 600 Papp Gyula főigazgató úr adja át a 2. helyért járó díjat

A nagysikerű rendezvény végig telt lelátó előtt zajlott, és számos szponzor támogatásával valósult meg. Valamennyi támogatónk, segítőnk közreműködését ezúton is köszönjük.

Iskolánk focicsapatának tagjai voltak:

Futó Bence

Gilice Levente

Hajdú Hunor

Orcsik Márk

Péczka Dániel

Plichta Dominik

Portényi Róbert

Süli-Csontos László

Szegedi Szabolcs

Vásárhelyi Richárd

Edző: Bátory Gábor

Pontosan kik kerülnek jövőre a munka törvénykönyve hatálya alá?

A szakképző intézményben közismereti oktatási feladatokat, az ágazati alapoktatási és a szakirányú oktatási feladatokat ellátó valamennyi oktató, valamint minden más dolgozó. 

A jövőben is lesz lehetőség óraadóként megbízási szerződéssel részt venni az oktatásban?

Igen. Sőt, nagy szükség van a vállalati szakemberek oktatásba való bevonására. Éppen ezért az óraadók óradíjának jelentős mértékű emelésére is sor kerül.

Igaz-e, hogy a munka törvénykönyve hatálya alatt kevésbé lesznek védettek a szakképzésben oktatók, mint a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozó kollégáik?

A közalkalmazotti törvény első látásra valóban nagyobb védelmet biztosít a pedagógusoknak, azonban alapos vizsgálatot követően kitűnik, hogy inkább rugalmatlanságot jelent. A munka törvénykönyve és az új szakképzési törvény az oktatók számára kedvezőbb feltételek megteremtését teszi lehetővé, elsősorban a bérezést illetően. Emellett a munkáltatók a kollektív szerződés keretein belül továbbra is tudják biztosítani azokat a feltételeket, amik ma is megilletik a pedagógusokat.

Elveszítik-e a szakképző intézményekben oktatók a közalkalmazotti törvény és a köznevelési törvény által biztosított kedvezményeket az új szabályozás hatályba lépésével?

Pedagógus igazolványra továbbra is jogosultak lesznek a szakképzésben oktatók is. A 2020-tól a munka törvénykönyve hatálya alá kerülő oktatók tekintetében megmarad a jogosultság a jubileumi jutalomra az eddigi közalkalmazotti jogviszonyával való egybeszámítás mellett. Mivel a jubileumi jutalom alapja esetükben az emelt bérük lesz, még magasabb összegben is lesznek arra jogosultak. Míg az illetményen felül adható egyéb juttatások mértékét a közalkalmazotti törvény kötött rendszerben, meghatározott mértékig teszi csak lehetővé, a munka törvénykönyve a munkáltatónak nagyobb mozgásteret ad.

Változik-e az oktatókat megillető szabadság mértéke?

A szakképzés sajátosságaira tekintettel az oktatókat megillető pótszabadság mértéke 20 nap lesz, vagyis továbbra is megmarad a hosszabb időtartamú nyári szabadság lehetősége. Ezen túlmenően a szakképzési törvény nem zárja ki az Mt. szerinti, életkor alapján járó pótszabadságra vonatkozó rendelkezés alkalmazását, így pl. egy 45 éves oktatónak 20 nap alapszabadság és 20+10 nap pótszabadság, azaz összesen 50 nap szabadság jár.

Beszámít-e a végkielégítés tekintetében az eddigi, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött idő?

Igen, az oktató munkaviszonya időtartamába a végkielégítés tekintetében be kell számítani a szakképző intézmény jogelődjében közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt is.

Elveszíti-e korábban megszerzett minősítését az a pedagógus, aki a szakképzési törvény hatálya alá kerül?

Nem veszítik el. A pedagógus minősítési rendszerben megszerzett fokozat azonban a szakképző intézményben a jövőben nem kerül automatikusan figyelembe vételre a bérezés szempontjából, ugyanakkor az oktató megállapított új bére nem lehet kevesebb az átállást megelőzően kapott átlagbérénél. Ha egy pedagógus a későbbiekben a köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézményben vállal munkát pedagógus munkakörben, a megszerzett fokozata szerint kerül besorolásra.

Beszámítanak-e a jövőben a szakképzésben töltött évek a pedagógus életpályába?

Igen, a pedagógus előmeneteli rendszer szerinti minősítéshez figyelembe veendő szolgálati időbe a szakképző intézményben eltöltött idő is beszámít.

Részt vehet-e a pedagógus életpálya szerinti minősítésben a szakképzésben oktató pedagógus?

Igen, a pedagógus munkakör betöltésére jogosító végzettséggel rendelkező oktatónak, ha úgy dönt, lesz arra lehetősége, hogy szabadideje terhére részt vegyen a pedagógus minősítési eljárásban(és így amennyiben később köznevelési intézményben helyezkedik el, ott a megszerzett fokozat szerint kerüljön besorolásra). Többcélú szakképző intézményben lesz arra mód, hogy a köznevelési feladatra pedagógus-munkakört hozzanak létre, ebben az esetben az ilyen munkakörben dolgozó kolléga a pedagógus-életpálya minősítési és bérezési rendszere szerint látja el feladatát.

Kire vonatkozik pontosan a béremelés?

Az emelés mindenkire vonatkozik, aki a szakképzésben tanít (azaz közismereti tanárokra és az óraadókra is).

Milyen mértékű béremelésre számíthatnak az oktatók?

A béremelés nem egységes mértékű lesz, hiszen célunk a béreknek az intézményi és egyéni teljesítményekhez, a vállalati tapasztalatokhoz, illetve a gazdaság piaci béreihez igazítása, közelítése. A költségvetésből a béremelésre szánt 35 mrd forint többletforrás a jelenlegi bérkeret közel 30%-os emelését jelenti. Egyénenként ugyanakkor jelentősen eltérhet a növekedés mértéke. Az óraadó szaktanárok díjazása jelenleg nagyságrendekkel elmarad a piaci bérektől. Az óradíjak esetében első ütemben átlagosan 50%-kal fognak emelkedni, majd két-három év alatt, a szakképzési minősítési rendszer bevezetésével párhuzamosan – elérhetik a piaci bérszínvonalat.

Járhat-e valaki rosszabbul, mint most?

Az elfogadott törvény rögzíti annak jogszabályi garanciáját, hogy az új keretek között egyetlen szakképzésben dolgozó sem járhat rosszabbul, nem kereshet kevesebbet korábbi bérénél.

Nem fog-e bérfeszültséget okozni a béralku lehetősége? Milyen szempontok alapján kerül megállapításra az egyes oktatókat megillető bér?

Az oktatói munkabér összegét úgy kell megállapítani, hogy az igazodjon a hasonló munkakört betöltők által elérhető havi jövedelemhez és az alkalmazottnak a szakképző intézménnyel fennálló jogviszonya időtartamához, és figyelemmel legyen az oktató által végzett munka minőségére. Egy a szakképzés sajátosságaira épülő minősítési rendszer bevezetésén alapuló, teljesítményalapú, motiváló bérezési rendszer kerül tehát kialakításra, amelyben a bérek az oktatóval történő megállapodás alapján, de előre meghatározott szempontokat figyelembe véve kerülnek megállapításra.

Biztosított lesz-e a béremelés fedezete az intézmények költségvetésében?

Az intézmény az ellátott szakképzési feladat nagyságából (tanulólétszám, óraszám) kiinduló, de jogszabályban rögzített minősítési kritériumokkal súlyozottan megállapított bérkeretet kap finanszírozásként.

A Nemzeti Pedagógus Kar tagjai lesznek-e a szakképzésben oktatók is?

Igen.

Mikor várható az új minősítési rendszer bevezetése a szakképző intézményekben?

Az új minősítési rendszer első elemei már 2020. első félévében láthatóak lesznek, ezek szolgálnak majd alapul, segítségül az új bérek első megállapításához. A minőségirányítás rendszerének részletes, teljes körű kialakítása – a jogszabály és a miniszter által meghatározott fő szempontok mentén – az intézmények feladata lesz.

Hogyan változik a szakképzésben oktatók továbbképzési kötelezettsége?

Annak érdekében, hogy a szakképzésben a legfelkészültebb oktatók a legújabb ismereteket oktassák, számukra négyévenként legalább egy alkalommal kötelező a továbbképzésben való részvétel. A szakmai oktató továbbképzését elsősorban vállalati környezetben vagy képzőközpontban kell teljesíteni. A továbbképzési kötelezettség nemteljesítése az oktató foglalkoztatásra irányuló jogviszonyának megszüntetését eredményezheti.

OKTÓBER 16-A AZ ÚJRAÉLESZTÉS VILÁGNAPJA, amely a Magyar Vöröskereszt  Hősképző programjának része.

ujraélesztési maraton

A Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma is csatlakozott programhoz.

Október 16-án 8-13 óráig megszakítás nélkül folyamatosan újraélesztünk. Minden halasi iskola tanulói összesen fél

óráig fog egy gyakorló babát folyamatosan életben tartania.

Iskolaújság megtekintése (PDF)

Megtekint

Kapcsolódó oldalak

hatartalanul 

EEK logó részletekkel 

ikk 

Támogatóink

m style logo 

felegyhazitej logo bg 

primor logo bg