human logoKiskunhalasi Szakképzési Centrum

Dékáni Árpád Technikum

6400 Kiskunhalas, Kossuth u. 23. | +36-77/421-379

2018. február 2-án a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont egy különleges hangulatú tehetségkutató versenynek. Bács-Kiskun megye és Kiskunhalas általános iskoláiból 29 diák gyűlt össze, hogy megmutassa tehetségét, számot adjon felkészültségéről. A versenyzők dolgát nagymértékben megkönnyítette, hogy nem voltak megkötések az előadandó művel kapcsolatban. Vers és próza, illetve dal kategóriában lehetett indulni.

A program első felében a végzős gyakorlatos színész tanulók az egyéni produkciók előtt közös melegítő-stresszoldó gyakorlatokkal készítették fel a diákokat a megmérettetésre, majd Molnár Nándor igazgató és Mezei Zoltán színész megnyitó beszéde következett.

A vetélkedés a vers és próza kategóriával kezdődött, melyben a vidám meséktől az emelkedett hangulatú versekig minden megtalálható volt. A zsűri egyet értett abban, hogy hihetetlenül nehéz ilyen erős mezőnyből három versenyzőt kiemelni. Mezei Zoltán elmondása szerint csak apró különbségek voltak, szinte a pillanatnyi lélekállapot döntött.

Rövid szünet után következett a dal kategória, melyben kevesebben indultak ugyan, de aki vállalta a megmérettetést, kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Itt is nehezen született meg a döntés a helyezettekről, a zsűri legszívesebben mindenkit megjutalmazott volna.

Az eredményhirdetés előtt a felkészítők és diákjaik átsétáltak a Csipkemúzeumba, ahol érdekes tárlatvezetésben volt részük.

A program zárásában Fodor Tamás és a gyakorlatos színész tanulók összeállítása következett, majd Mezei Zoltán, a zsűri elnöke megköszönte a felkészítők áldozatkész munkáját, s végül kiosztotta az okleveleket, jutalmakat.

Eredmények:

Vers és próza: 1. helyezett: Vincze Kristóf  Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola

Felkészítő: Granyák Linda

2. helyezett: Suhajda Dorina Csenge

Felkészítő:Gurzó Lászlóné  Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Ált. Iskola

3. helyezett: Martin Péter  Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola

Felkészítő: Szegediné Huczek Katalin

Dal kategória: 1. helyezett: Árvai Adél Sára  Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola

Felkészítő:Szarvas Panni

2. helyezett: Gotschall Éva  Ráday Pál Általános Iskola Harta

Felkészítő: Bazsóné Ménesi Mónika

3. helyezett: Ádám Gertrúd Ágnes  Felsővárosi Általános Iskola

Felkészítő: Fehérváriné Ábrahám Melinda

különdíjas: Mészáros Boglárka  Ráday Pál Általános Iskola Harta

Felkészítő: Bazsóné Ménesi Mónika

P1030059 600 x 450  P1020961 600 x 450

2017.december 12-én a Szabadkai Népszínház magyar társulatának színészei a Karc Irodalmi Kávéház formációval Kiskunhalasra látogattak és egy zenés-verses előadás keretében emlékeztek meg arról, hogy Arany János 200 éve született.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziumának diákjai is szép számmal vettek részt ezen az eseményen. Az Arany János életművéből készült verses összeállításból nem hiányozhattak az örök klasszikusok; a balladák, mint például a Híd-avatás, az Ágnes asszony,vagy éppen A walesi bárdok, nagy segítséget nyújtva ezzel a májusban érettségiző dékánis diákoknak. Az előadás végén nagy tapssal köszönte meg a lelkes halasi közönség a szabadkaiak újabb remek produkcióját. És biztosan azok is kedvet kaptak a versekhez és Aranyhoz, akik eddig nem vonzódtak igazán a költészethez.

arany karc

Domonkos Ibolya

Különleges pillanatokban volt részük azoknak, akik részt vettek a magyar kultúra napja alkalmából rendezett Mészáros Csaba-versekből álló műsoron.

A Dékáni Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai érdeklődve várták a programot, amelyben egy kortárs pedagógus költő internetes oldalon megjelenő versei hangzottak el. A változatosságot a szerző munkásságának sokrétűsége (dalszövegek, versek), illetve a Beatles-számok iránti rajongása biztosította.

A végzős gyakorlatos színész tanulók vállalkoztak az irodalmi „est” anyagának összeállítására. Az előkészületi fázisban a csoport tagjai megismerkedtek az összes verssel és a hozzájuk társított zenékkel, majd az önmagukhoz közel állókat elkezdték feldolgozni, élővé varázsolni. Néhányan hoztak még kedvenc dalokat, így született meg a teljes műsor, amely szólt életről, halálról, magányról, szerelemről-szinte mindenről, ami az embert foglalkoztathatja. A fiatalos hangulatot a kerettörténet biztosította, melyben két fiatal találkozik a költő verseivel, s szinte azonnal megszeretik azokat.

A program zárásában a szereplők köszönetet mondtak a szerzőnek, majd felhívták őt a színpadra. Mivel kétszer is felhangzott a kérdés, mely az ő személyére irányult, néhány mondatban beszélt a versírásról, a versekhez fűződő kapcsolatáról.

Szép volt! Köszönet a szervezőknek és a szereplőknek, s nem utolsó sorban Mészáros Csabának!

c

Iskolaújság megtekintése (PDF)

Megtekint

Kapcsolódó oldalak

hatartalanul 

EEK logó részletekkel 

ikk 

Támogatóink

m style logo 

felegyhazitej logo bg 

primor logo bg